Zorgt de sneltest voor een terugkeer van festivals?

Zorgt de sneltest voor een terugkeer van festivals?

Dit artikel is verouderd. Check onze nieuwe festival blog over corona in 2022 voor de laatste ontwikkelingen.

Het coronavirus heeft flink impact op de evenementenbranche. Concerten, beurzen, tentoonstellingen: door corona vinden ze bijna niet meer plaats. Grote evenementen zijn pas weer mogelijk als er een vaccin tegen het corona-virus is en dat kan wel een jaar of langer duren. Zijn de sneltesten een stap in de goede richting?

Uitslag binnen 15 minuten

In Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Breda zijn teststraten geopend waarbij je een coronatest kunt nemen die binnen 15 minuten resultaat geeft. Het is een proef van het UMC, in de hoop erachter te komen hoe betrouwbaar de testen zijn. Mensen die de sneltest doen, krijgen tijdens het onderzoek ook een normale coronatest. De onderzoekers leggen de uitslagen vervolgens naast elkaar. De sneltest is vergelijkbaar met een zwangerschapstest. Een paar druppeltjes op een teststrip: twee streepjes betekent dat je corona hebt, bij één streepje ben je coronavrij. Het sneller kunnen bepalen of een persoon besmet is, is van vitaal belang bij efficiënte bestrijding van de infectie onder de bevolking. Als uit de onderzoeken blijkt dat de sneltesten goed genoeg zijn, hoopt het kabinet dat ze vanaf november op grote schaal kunnen worden ingezet.

Toch wordt er gewaarschuwd voor de sneltesten, bij het uitvoeren hoort namelijk ook een hele logistieke operatie. “Deze test moeten we per patiënt inzetten, terwijl we de PCR-test met bijna honderd tegelijk kunnen onderzoeken. Voor die sneltesten hebben we dus een hele andere organisatie nodig”, zegt microbioloog Rob Schuurman. Ook hebben de sneltesten niet de gevoeligheid van de normale testen, ze zullen straks zeker het veschil maken maar niet het probleem oplossen.

Sneltest voor een evenement

Of deze sneltesten goed nieuws zijn voor de evenementen is natuurlijk niet zeker, maar een stap in de goede richting is het zeker. “Zijn de testen betrouwbaar en kunnen we ze massaal inslaan, dan kun je ze wellicht ook in andere situaties inzetten. Dan heb je een test thuis liggen en voordat je bijvoorbeeld naar een evenement gaat kun je een test doen. Maar dat is nog op dit moment nog wel zes stappen te ver.” laat Esther Lodder, arts infectieziektenbestrijding bij de GGD West-Brabant, weten.

 

Bron: NOS

 

 

1 oktober 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter