Amsterdamse clubs willen open met sneltests

Amsterdamse clubs willen open met sneltests

Dit artikel is verouderd. Check onze nieuwe festival blog over corona voor de laatste ontwikkelingen.

Eigenaren van Amsterdamse nachtclubs zijn er klaar mee en willen van start gaan met een experimentele heropening van clubs, mét sneltests. Het gaat eerst om kleine evenementen tot 500 bezoekers en daarna een grotere happening tot 2000 mensen. De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft dit ontwikkeld samen met het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC). Het verslag van het plan is voorgedragen bij de gemeente en wordt deze dagen op het gemeentehuis besproken.

“Grote kans van slagen”

Het lijkt veel op de testevenementen in januari met de sneltests. Het plan is om het experiment uit te voeren bij vier clubs. De sneltest kan worden afgenomen bij een van de sneltestlocaties in de stad, bij de GGD, of bij een van de testlocaties die de horeca zelf inrichten. Het moet binnenkort duidelijk worden wat de precieze invulling hiervan is. Het resultaat wordt vervolgens via een waterdichte app gekoppeld aan je DigiD, dit gebeurd anoniem. Je mag de club betreden als bij de deur kan aantonen dat je negatief bent getest.

Volgens Pim Evers, voorzitter van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft het plan kans van slagen. “Op het gemeentehuis realiseert men zich ook dat jongeren het niet meer volhouden en dat we ze uitzicht moeten bieden op iets leuks, dus ik verwacht dat er op een positieve manier naar ons protocol zal worden gekeken.”

Onveilige situatie

Mensen hoeven zich geen zorgen te maken voor een onveilige situatie. Dat wil de organisatie OAC absoluut niet. “Daarom beginnen we met een klein aantal heel verschillende clubs en monitoren we de mensen die aan het dansexperiment hebben meegedaan.” zegt Pieter de Kroon van het OAC. Op die manier willen de clubeigenaren nagaan of deze aanpak werkt en breder inzetbaar zou kunnen worden. “Om als stad aan de wereld te laten zien dat we vooruitstrevend kunnen zijn. Dat past bij Amsterdam”, zegt de Kroon.

Of het plan ervan gaat komen moet in de loop van december blijken. Amsterdam hoopt in het voorjaar weer kleine festivals en evenementen te kunnen houden.

Ruimte voor kleine festivals

Grote evenementen van meer dan 2000 bezoekers worden nu al naar het najaar verplaatst. Op die manier ontstaat er ruimte voor veilige experimenten met kleine festivals, die snel op poten kunnen worden gezet en kunnen plaatsvinden als wordt voldaan aan de landelijke coronamaatregelen. “Dat is fijn voor het publiek en zorgt eindelijk weer voor inkomsten voor de honderden Amsterdamse artiesten, medewerkers, toeleveranciers en andere ondernemers die afhankelijk zijn van evenementen”, zegt Femke Halsema tegen de gemeenteraad.

Over het starten van de voorbereidingen van festivals op dagen als Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag wordt in februari besloten. De hoop en verwachting is dat er dan meer duidelijk zal zijn over de inzet van vaccins en sneltesten en de op 8 december aangekondigde experimenten door de premier.

 

 

Bron: NH & Telegraaf

 

18 december 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter