Report: Concert at Sea 2024 – Donderdag

Report: Concert at Sea 2024 – Donderdag

27 juni kwamen we weer aan op voor de eerste dag op één van de mooiste festivallocaties van Nederland, de Brouwersdam. Ieder jaar verplaatst ik mij trouw naar dit fantastische evenement op de agenda en dat is voor mij niet voor niets. Een festival waar iedereen welkom is, de sfeer altijd goed is, een grote schare trouwe bezoekers heeft en waar de deur open staat voor de gevestigde namen en er zeker ook ruimte is voor beginnende artiesten. Ik heb het dan natuurlijk over Concert at Sea!

Waar Concert at Sea begon in 2006 als een ééndaags event, werd dat in 2009 uitgebreid naar twee en sinds 2018 zelfs naar drie dagen vol muziek, entertainment en gezelligheid! Zo ook dit jaar.

Met ongeveer 30.000 bezoekers op de donderdag start het 3daagse-festival aan de 17de editie op de Brouwersdam (’20 en ’21 waren “Concert at Home”), waar in totaal ruim 100.000 bezeoekers verspreid over 3 dagen zullen genieten van alles wat Concert at Sea te bieden heeft.

UMOJA podium op Concert at Sea 2024

Het festivalterrein op de Brouwersdam

De Brouwersdam bestaan voornamelijk uit beton. Doorgaans is dat niet het materiaal dat een festivalterrein persé heel erg sfeervol maakt, maar door de omgeving en de aankleding vergeet je dit beton direct. Omdat de dam schuin oploopt, kun je ook als je op het oplopende deel van de dam zit, makkelijk over alles heen kijken en genieten van alles dat voorbij komt.

Het festivalterrein kent veel horeca waar je met muntjes kunt betalen. Zo zijn er diverse snacks, patat, pizza, pasta, etc. te verkrijgen en natuurlijk zo dicht aan de kust mag ook vis niet ontbreken. Er zijn meerdere toiletgelegenheden ingericht en ieder jaar staat er een reuzenrad, vuurtoren en een glijbaan. Ook zijn er silent-disco’s en kleine gezelschapsspellen, waardoor je je zeker niet hoeft te vervelen. Op dit festival kost in 2024 een muntje €3,70. Het goedkoopste eten dat je kunt krijgen is 1,5 muntje en een klein biertje of frisdrank is 1 muntje. Wel werkt het festival met de inmiddels beruchte ‘recycle munten’, zodat zwerfafval van plastic bekertjes tot het minimum beperkt wordt.

Er is traditiegetrouw een grote merchandise-stand en genoeg mogelijkheden om muntjes te kopen. De wachtrijen zijn nooit heel erg lang en als je telefoon leeg is, huur je gewoon even een powerbank.

De eerste van 3

Ik neem je met dit report mee met de eerste dag van Concert at Sea 2024. Ben je ook benieuwd naar de andere 2 dagen? Bekijk dan ook de reports van dag 2 en dag 3.

Het weer was gunstig. De zon scheen heerlijk en het was droog. Richting het einde van de eerste dag trok de wind wel aan en koelde het flink af. Het festivalterrein opende om 12:00 uur en sloot ruim na middernacht. Er waren 14 optredens gepland tussen 14:30 uur en 00:15 uur, verspreid over de drie podia ZEELAND (15:00 uur – 23:30 uur), UMOJA (14:30 uur – 00:15 uur) en STRAND (18:00 uur – 22:00 uur).

Cover at Sea

Zo begonnen we traditiegetrouw met Cover at Sea. Een samensmelting van BLØF en een heleboel muzikale vrienden van de band. Ieder jaar een fantastische ervaring, die we eigenlijk het liefste ook op andere momenten terug zien komen. Door het vroege tijdstip op de donderdag, is het nog niet altijd vol op de Brouwersdam en missen een heleboel mensen eigenlijk wat Concert at Sea zo mooi maakt, saamhorigheid en liefde voor muziek.

Daarna is er eigenlijk non-stop altijd wel iets waar je bij wilt zijn. Door het overzichtelijke tijdschema is dit ook prima in te plannen, maar de stappenteller draait overuren. Het hoofdpodium, ZEELAND, wordt afgewisseld met het iets kleinere UMOJA podium. Daarnaast is er ook nog een podium, STRAND, in het Zeeuwse zand. Vooral op die laatste kom je intieme (verassings-)optredens tegen en kun je met goed weer heerlijk genieten. Om mijn stappenteller toch enigszins rust te geven, hield ik het donderdag en vrijdag bij ZEELAND en UMOJA.

Numidia stond op UMOJA en kennen jullie misschien van haar deelname aan The Voice Kids, Beste Zangers of Het Perfecte Plaatje. Of natuurlijk van haar indrukwekkende stem, waar het uiteindelijk om draait. Deze Marokkaans-Nederlandse zangeres heeft namelijk een geweldige stem waarmee ze het publiek meeneemt in een tot in de puntjes afgestemde mix van haar Marokkaanse roots en moderne muziekstijlen. En als ik heel eerlijk ben, is ze klaar voor ZEELAND en is UMOJA een mooie opstap geweest.

Miss Montreal

Ook Sanne Hans was wederom met haar band Miss Montreal aanwezig en speelde het ZEELAND podium en het toegestroomde publiek plat met al haar bekende hits. Last van files heeft Miss Montreal niet gehad, want voor deze editie van Concert at Sea kwam ze met haar boot naar de Brouwersdam. De Brouwersdam geniet van Miss Montreal en dat is wederzijds.

Een eigen geluid

Roxeanne HazesNa Numidia, Miss Montreal, Van Dik Hout en Kraantje Pappie, was het tijd voor Roxeanne Hazes. Roxeanne behoeft geen introductie en laat op UMOJA zien dat zij zeker niet alleen “de dochter van” of “de zus van” is. Roxeanne is een vakvrouw met een goede stem, gekozen voor haar eigen genre en geluid. Met succes! Lekker met beide benen op de grond was Roxeanne zichtbaar aan het genieten van iedereen die met haar eigen nummers meezong. Zoals de titel van één van haar hits, gaat de tijd mooie dingen doen. Daar ben ik van overtuigd.

Suzan en Freek zijn eigenlijk niet meer weg te denken op welk festival dan ook in Nederland. Iedereen kent de hits, iedereen zingt het mee, Suzan en Freek weten hoe ze het publiek moeten bedienen. Ook Claude, die vorig jaar zelf hier op het podium stond, was te gast bij Suzan en Freek. Het 3-tal zong Vas-y en bijna 30.000 man vulde aan. Zoals elk optreden, was dit ook weer kwalitatief goed en zijn “Suus en Freek” niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekwereld.

Na 11 jaar weer terug

Via Bizzey gaan we naar de afsluiting van de eerste dag van Concert at Sea. En wat voor een afsluiting. Een Haagse rock-formatie die hit na hit bleef scoren en daarbij jarenlang de absolute top van Nederland vormde is terug! Met hun eigen concerten trapten Dinand en Dennis hun comeback al af en kozen heel bewust voor één festival in hun eerste jaar. Het festival en het terrein is zeker niet onbekend en in 2010 en 2013 stonden ze al eerder aan de Zeeuwse kust. Het gaat dan natuurlijk om KANE. Dat KANE 11 jaar geleden voor het laatst op de Brouwersdam stond en 10 jaar lang geen muziek heeft gemaakt, merk je niet terug. Jong en oud kennen echt alle hits en de Brouwersdam ziet Dinand Woesthoff met een fakkel het podium op lopen om deze eerste dag van Concert at Sea van 2024 onvergetelijk af te sluiten.
KANE

Onder begeleiding van de hits van Kriss Kross Amsterdam verlaat ik de Brouwersdam en kan ik niet wachten op de komende twee dagen!

3 juli 2024

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter