Green Deal ‘Circular Festivals’ gelanceerd op ADE Green
Tijdens ADE lanceerde staatssecretaris Stientje van Veldhoven de Green Deal ‘Circular Festivals’ op ADE Green! Met 19 deelnemende festivals (zowel nationaal als internationaal) willen ze ervoor zorgen dat er meer oplossingen komen voor de internationale evenementenindustrie. Dit doen ze door kennis te delen en oplossingen te bedenken. Het gaat er voornamelijk om hoe ze de festivalbranche een stuk duurzamer kunnen maken.
Green Events International
Iedereen merkt dat we steeds meer over het klimaat te weten komen. Hoe meer we te weten komen, hoe minder goed het lijkt te gaan. Gelukkig zien steeds meer mensen en bedrijven het licht en willen ze hier verandering in brengen! Green Events International zet zich in voor verduurzaming van de evenementenindustrie. Ze willen de ecologische en sociale veranderingen versnellen. Dit doen ze door advies te geven aan onder andere bedrijven en overheden.
Voor Green Events International is het belangrijk om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te krijgen en te houden. De ecologische voetafdruk houdt in dat er een bepaalde hoeveelheid land wordt gebruikt om een groep mensen in stand te houden. Hoe groter de afdruk, hoe meer land er moet worden gebruikt. In dit geval gaat het dus om festivals. Een gevolg van een grote afdruk is de klimaatverandering en alle problemen die daaraan verbonden zijn. Op de website staat veel informatie en verschillende ideeën om festivals duurzamer te maken (waardoor de ecologische voetafdruk kleiner wordt). Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- Gebruik elektrische auto’s om de artiesten in te vervoeren
- Zorg voor taps om flesjes water te hervullen
- Voorkom het lekken van vloeistoffen (zoals chemicaliën en urine)
- Betrek lokale bedrijven/ artiesten bij het festival
- Laat lampen overdag uitstaan op festivalterreinen.
Green Deal
Er doen nu 19 festivals mee aan dit project. De Nederlandse festivals die meedoen zijn: Amsterdam Open Air, Best Kept Secret, DGTL, Down the Rabbit Hole, Eurosonic-Noorderslag, Into the Great Wide Open, Lowlands, Mañana Mañana, Milkshake, North Sea Jazz, Vierdaagse Feesten en de Zwarte Cross. De internationale festivals die meedoen zijn: Boardmasters (UK), Body & Soul (IE), Boomtown (UK), Lollapalooza Berlin (DE), Roskilde (DK), Shambala (UK) en We Love Green (FR). Ze delen hun kennis met elkaar om zo tot goede oplossingen te komen om de circulariteit op festivals te verbeteren. De bedoeling is dat deze oplossingen uiteindelijk op andere festivals over de hele wereld worden toegepast. Zo vertelde Staatssecretaris Sientje van Veldhoven dat er minder grondstoffen gebruikt moeten worden en dat we veel meer zullen moeten hergebruiken. Paul Schurink van Green Events International vult aan dat samenwerking de sleutel tot hoognodige verandering is. Daarnaast vertelde hij dat ze een enorme impact maken met in totaal (alle festivals die meedoen) meer dan drie miljoen festivalbezoekers per jaar.
ADE Green
De Nederlandse evenementenbranche is alleen al goed voor 23 miljoen bezoekers per jaar. ADE Green neemt het voortouw als het gaat om duurzaamheid, innovatie en sociale veranderingen. Ze zorgen er ook voor dat verschillende denkers en vernieuwers ervaring en kennis delen over de internationale muziek- en evenementenbranche. Dat doen ze doodmiddel van onder andere workshops en debatten. Dit alles gebeurt tijdens Amsterdam Dance Event. Dit jaar is het alweer de 7de editie van ADE Green.
Goed bezig
Iedereen weet dat het steeds belangrijker wordt dat wij zelf ook iets toe gaan voegen aan het klimaat. Het is daarom goed dat er al een deel van de evenementenbranche druk mee bezig is. Hiermee hopen ze festivals in de toekomst een stuk duurzamer te maken! Een initiatief wat je op festivals steeds vaker begint te zien zijn de harde bekers die je kan hergebruiken op festivals. Zelf kunnen wij ook al kleine veranderingen aanbrengen. Ga bijvoorbeeld met het ov of met de fiets naar een festival. Ik ben benieuwd naar de andere oplossingen in de toekomst! Jij ook?
18 oktober 2019