Meerderheid bezoekers wil niet wachten op corona-vaccin voor bezoek aan festivals

Meerderheid bezoekers wil niet wachten op corona-vaccin voor bezoek aan festivals

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen? Check onze nieuwe festival blog.

Uit een onderzoek van de evenementen industrie blijkt dat 60 procent van de evenementbezoekers niet wil wachten met het bezoeken van een event tot er een coronavaccin is. Er deden ongeveer 2.500 respondenten mee aan het onderzoek. Daarnaast bleek dat de meeste bezoekers het niet erg vinden als er geen buitenlandse artiesten aanwezig zijn. 80 procent geeft aan ook naar een festival of club zonder buitenlandse artiesten te gaan.

Behoeften en angsten van festivalbezoekers

Sinds de uitbraak van het coronavirus wordt veel onderzoek gedaan naar de behoeften en angsten van festivalbezoekers. Het is opvallend dat de meerderheid van de ondervraagden niet wil wachten met een festivalbezoek tot er een vaccin is. Een derde van de respondenten geeft aan dat dit afhankelijk is van hoeveel tijd het kost tot er een vaccin is. Op de website van het RIVM wordt informatie omtrent het vaccin continu bijgewerkt. Slechts 5 procent van de respondenten wacht tot er een vaccin is voordat ze weer een evenement willen bezoeken. Organisatoren van evenementen staan zo echter wel voor een uitdaging wanneer ze verantwoordelijk zijn voor het bewaren van de afstand. 

Buitenlandse artiesten niet zo belangrijk als gedacht

Waar organisatoren het idee hebben dat het draait om grote buitenlandse namen, blijkt dit tegenwoordig voor festivalbezoekers niet meer zo belangrijk te zijn. Slechts 20 procent van de ondervraagden geeft aan geen interesse te hebben als er geen buitenlandse artiesten zijn. De overgrote meerderheid zou het festival gewoon bezoeken als er alleen binnenlandse artiesten optreden. Wel vindt ongeveer 30 procent dat een kaartje dan wel minder moet kosten. 

Voucher verzilveren

Van de ondervraagden geven twee op de drie aan een eerder gekocht ticket of voucher te gebruiken, zodat ze een evenement dat verzet is niet hoeven te missen. Slechts 4 procent gaf aan zijn of haar geld terug te willen, terwijl 6 procent van de ondervraagden geen geld of voucher terug hoeft te krijgen. Het blijkt hierin belangrijk dat artiesten of organisatoren verbinding hebben met de fans. Er is haast geen muziekliefhebbers zonder draagbare speaker om naar podcasts te luisteren of de Spotify-lijsten van hun favoriete festival. Daarnaast houden festivalorganisatoren bezoekers op de hoogte via social media, de website en e-mail.

Meer dan 70 procent van de respondenten geeft aan het op prijs te stellen om online geïnformeerd te worden en zo verbinding te houden met evenementen en festivals. Juist nu er geen evenementen georganiseerd kunnen worden is dit digitaal contact extra hard nodig. 

Verantwoordelijk voor afstand

De 1,5 meter zoals verplicht door de regering is volgens 17 procent van de ondervraagden voldoende afstand. 33 procent vindt een halve meter al voldoende als veilige afstand, 17 procent noemt een meter en de rest heeft hier geen mening over. Ook de vraag wie verantwoordelijk is voor het behouden van voldoende afstand zaait verdeeldheid. Een overgrote meerderheid van de festivalbezoekers vindt dat zowel de organisatie als de bezoekers verantwoordelijk zijn. 

11 december 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter