Of zoek een festival met filters
x
Genre:
x
Stad:
x
Leeftijd:
x
Prijs:

Nieuws

Report: Oranjebloesem 2019

Report: Oranjebloesem 2019

Koningsdag = festivaldag. Door heel Nederland staan er talloze feesten en festivals op het programma. Wij kozen ervoor om, net zoals vorig jaar, naar Oranjebloesem te gaan. Ondanks het weer was dit weer een heerlijke dag op de verjaardag van onze Koning.

Locatie
De vorige edities werden gehouden op Blijburg aan Zee. Een prachtige festivallocatie bij mooi weer. Het was ook even slikken toen bekend werd dat dit terrein niet meer voor festivals gebruikt mag worden. De organisatie heeft met het Olympisch Stadion echter een mooie vervangende locatie gevonden. Een groot terrein waar genoeg mogelijk is. Waarschijnlijk zelfs beter dan Blijburg nu, want op deze grauwe dag stond je waarschijnlijk ook niet heel lekker met je voeten in het zand.

Duurzaam
Veel festivals zijn goed bezig op het gebied van duurzaamheid. Maar dat hoeft niet persé op kosten van de bezoeker. Oranjebloesem had dit goed begrepen. Waar je bij de meeste festivals (die bekers recyclen) een extra muntje moet betalen bij je eerste drankje, kreeg je nu bij binnenkomst zo’n muntje. Hier kunnen andere festivals een voorbeeld aan nemen!
Een muntje kostte €3. Geen heel gek bedrag, maar wel aan de hoge kant. We zien dat festivalorganisaties de prijs van eten & drinken ieder jaar iets omhooggooien. Hopelijk blijft dit niet zo door gaan, en vindt er een kentering plaats. Wel waren er op vele plekken punten te vinden om je waterflesje (gratis) te vullen.

oranjebloesem-verslag

© Tim Buiting

Stages
Op het terrein stonden vijf stages. De grootste bevond zich In Het Stadion, tevens ook de naam van de area. Hier draaiden o.a. Stephan Bodzin en Tsepo. Omringd door de oude en imposante stadiontribunes werd hier lekker gedraaid. Op Het Plein was het ook heerlijk vertoeven. Met een prachtig decor, fata morgana achtig en met vele palmbomen, zorgden Hunee en Dekmantel Soundsystem voor een goede sfeer met hun disco sounds.

Voor de hardere techno liefhebber stond er een tent ‘Onder Het Vuur’ op het terrein. Er was echter een probleempje; deze was iets te klein. Van de 32.000 aanwezige bezoekers hield een groot deel van de techno die Charlotte De Witte en DVS1 draaiden. Dat in combinatie met het frisse weer zorgde ervoor dat het veel te druk was bij deze stage en er geen doorkomen aan was. Zonde, want er kwam aardig wat geweld uit de tent. Vooral van I Hate Models, die vroeg op de dag al draaide.

Verder waren er nog twee kleine area’s, ‘Langs De Kade’ en de ‘Arena’. Hier waren o.a. Jungle By Night en De Sluwe Vos te horen.

Bezoekers
Ondanks dat wij een heerlijke dag hadden lazen we na afloop op Facebook wat klachten. Die gingen vooral over de techno tent, maar ook over het aantal toiletten, de geluidsinstallaties en de jonge leeftijd van bezoekers.
De organisatie gaf dit zelf ook al aan “Techno. Moet. Groter.” Volgend jaar zullen we dit dan ook zeker zien. En vergeet niet, dit was de eerste keer dat Oranjebloesem neerstreek op deze locatie. Al met al is Oranjebloesem een lekker festival op Koningsdag met genoeg lekkere sets. Tot volgend jaar!

oranjebloesem-olympisch-stadion

© Tim Buiting

1 mei 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.