Testconcert met 500 bezoekers zonder social distancing in Barcelona

Testconcert met 500 bezoekers zonder social distancing in Barcelona

Dit artikel is verouderd. Check onze nieuwe festival blog over corona in 2022 voor de laatste maatregelen.

Update 8-1-2021

Er is niemand besmet geraakt met het coronavirus bij het proefevenement. Het concert werd georganiseerd om te testen of een concert zonder anderhalve meter afstand, maar met sneltests en PCR-tests tot nieuwe besmettingen zou leiden. Alle 1.047 deelnemers waren tussen de 18 en 59 jaar oud en waren veertien dagen voorgaand aan het evenement niet besmet met het coronavirus. Tijdens het evenement moesten ze een gecertificeerd mondmasker dragen, maar ze hoefden onderling geen afstand te houden.

 

In Nederland gaan de besmettingen dagelijks omhoog en zijn de coronamaatregelen dus weer flink aangescherpt, terwijl in Barcelona afgelopen zaterdag een testconcert werd georganiseerd. Bezoekers konden zonder social distancing dansen en genieten van de livemuziek. Het experiment is georganiseerd door ‘The Fight AIDS and Infectious Diseases Foundation’ en het Primavera Sound Festival.

Vergelijken

1000 mensen meldden zich in de concertzaal Apolo in Barcelona. Deze deelnemers werden met een sneltest getest op het coronavirus en ondergingen een PCR-test. Vervolgens mochten 500 mensen naar binnen, met een mondkapje op, en de andere helft werd naar huis gestuurd. De bedoeling is om de komende 2 weken het aantal besmettingen van de concertgangers te vergelijken met de mensen die naar huis gestuurd werden.

Wél mondkapje op

Tijdens het 5 uur durende concert traden meerdere artiesten en DJ’s op. De deelnemers hoefden geen afstand van elkaar te houden, wel moesten allen een FFP2-gezichtsmasker op en handen desinfecteren. De reacties van deze deelnemers waren uiteraard enthousiast, Spanje kende erg strenge corona-regels en dit experiment werd ervaren als een herwonnen privilege.

Bekijk op RTL Nieuws een filmpje van het concert!

Testevenementen in Nederland

Het was de bedoeling om in Nederland ook testevenementen te organiseren in januari, maar aangezien de belangrijke voorwaarde was dat het aantal besmettingen verder afneemt en dat het risiconiveau daalt naar waakzaam dan wel zorgelijk, is het mogelijk dat deze niet meer door kunnen gaan. Zo zouden er onder andere worden getest met twee concerten in de Ziggo Dome en twee festivals op het Lowlands/Defqon-terrein in Biddinghuizen, beide samenwerkingen tussen Mojo en ID&T.

 

Bron: AP

15 december 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter