Wat mogen we weer vanaf 1 juli op festivalgebied?

Wat mogen we weer vanaf 1 juli op festivalgebied?

Dit artikel is verouderd. Check onze nieuwe festival blog over corona in 2022 voor de laatste ontwikkelingen.

Op woensdag 24 juni maakte minister president Mark Rutte nieuwe maatregelen bekend aangaande het corona virus. Deze versoepelingen zijn vanaf woensdag 1 juli geldig. Wij zijn natuurlijk vooral benieuwd wat er qua festivals weer georganiseerd kan worden. Goed nieuws: er mag steeds meer! Festivals op de oude manier zullen we voorlopig nog niet zien maar er komt meer ruimte voor kleinere evenementen. Het wordt echter wel lastig om alle (nieuwe) maatregelen goed bij te houden. In dit artikel een overzicht van wat het voor de festivals betekent.

1,5 meter blijft de norm

Er gelden verschillende regels voor evenementen binnen en buiten. Wel blijft altijd de norm: houdt altijd 1,5 meter afstand. Uitzonderingen hier op zijn:

  • Mensen die tot één huishouden behoren;
  • Kinderen t/m 12 jaar hoeven geen afstand te houden;
  • Jongeren t/m 18 jaar hoeven geen afstand te houden onder elkaar, wel met volwassenen.

Events tot 250 personen mogelijk

Het goede nieuws: buiten mogen er tot 250 personen (exclusief personeel) bij elkaar komen! Er mogen zelfs meer dan 250 personen bij elkaar komen als er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • Vooraf reserveren
  • Gezondheidscheck
  • Vaste zitplaatsen

En natuurlijk moet voor bovenstaande samenkomsten ook weer de 1,5 meter afstand worden gehouden. Festivals in de oude vorm zien we voorlopig dus nog niet terug maar er wordt wel steeds meer mogelijk. De afgelopen tijd hebben festivalorganisatoren laten zien erg creatief te zijn met alternatieve festivals. We verwachten daarom op korte termijn al veel leuke nieuwe initiatieven.

Welke regels gelden er binnen?

Wil je een indoor evenement organiseren dan gelden bovenstaande regels ook, maar dan voor 100 personen in plaats van 250.

Wanner keren grote festivals weer terug?

De grote vraag, wat iedereen zich natuurlijk afvraagt, wanneer keren de festivals weer terug?! Dat is door de anderhalve meter maatregel helaas niet te doen. Voor grote evenementen zal er op dit gebied qua regelgeving echt wat veranderd moeten worden. Dan is er nog de verzekering kwestie. Er is in deze tijd nog geen verzekering opgestaan die garant wil staan voor een mogelijke afgelasting vanwege een pandemie.

In theorie zouden er grotere evenementen georganiseerd kunnen worden maar de 1,5 meter blijft voorlopig staan. Los gaan met tienduizenden festivalgangers zit er dus voorlopig niet in. We houden je natuurlijk wel op de hoogte mocht er iets veranderen! Nachtclubs en discotheken moeten overigens tot zeker 1 september gesloten blijven. Benieuwd wat er verder veranderd? De Rijksoverheid heeft een handige infographic gemaakt:

maatregelen-festival

25 juni 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter