Wordt een corona blaastest de nieuwe manier om festivals te bezoeken?

Wordt een corona blaastest de nieuwe manier om festivals te bezoeken?

Dit artikel is verouderd. Check onze nieuwe festival blog voor de laatste ontwikkelingen over corona in 2022.

Er is een blaastest ontwikkeld die kan vaststellen dat iemand geen corona heeft. De test kan vanaf november worden ingezet, meldt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge.

De uitslag binnen enkele seconden

Het ministerie voor VWS heeft honderden van de apparaten besteld bij het Leidse bedrijf Breathomix. De eerste apparaten zullen in de teststraten van de GGD worden ingezet. Deze weten na enkele seconden of je besmet bent of niet. Het apparaat kan een coronabesmetting in driekwart van de gevallen met zekerheid uitsluiten. Bij ongeveer een kwart van de mensen kon het apparaat de aanwezigheid van het virus niet uitsluiten en zal dan alsnog op de reguliere manier een test moeten worden afgenomen met wattenstaafjes.

Evenementen weer mogelijk?

Wellicht kunnen blaastests op termijn ook helpen evenementen en stadions weer vol te krijgen, is de overtuiging van hoogleraar innovatieve chirurgische technieken Nicole Bouvy (Maastricht UMC), die enkele andere ‘elektronische neuzen’ onderzoekt. ‘Ik geloof echt dat dit de uitkomst gaat worden om de maatschappij weer een beetje op gang te krijgen. Het is een supersneltest: meteen uitslag. En het kost niks.’

Het zou dus kunnen betekenen dat als evenementen weer mogen, je bij binnenkomst een blaastest moet doen en binnen enkele seconden de uitslag te horen krijgt. In ons artikel over de corona steltest las je over een coronatest die binnen 15 minuten resultaat geeft. Als dan de blaastest geen definitieve uitslag geeft, kun je nog een sneltest doen en wachten op die uitslag. Nog niks is zeker over de evenementen, maar wellicht is dit de oplossing.

 

Bronnen: NU, NOS, De Volkskrant

15 oktober 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter