Artiesten boycotten festivals van organisator KKR

Artiesten boycotten festivals van organisator KKR

Update 11-06: Ook Goldband heeft besloten om een festival (Zwarte Cross) van KKR te boycotten.

In 2024 nam het Amerikaanse investeringsbedrijf KKR de Britse festivalorganisator Superstruct Entertainment over. Een zakelijke deal van ruim 1,3 miljard euro. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien ver van je bed, maar de gevolgen zijn ook in Nederland merkbaar. Superstruct is namelijk eigenaar of medeorganisator van veel bekende festivals die hier plaatsvinden.

Om welke KKR festivals gaat het?

Superstruct is betrokken bij meer dan 80 festivals in Europa. In Nederland gaat het onder andere om:

Al deze festivals vallen nu (indirect) onder KKR, een organisatie die zich richt op rendement en schaal. Dat roept vragen op over de invloed van zo’n partij op de inhoud en beleving van festivals.

 Waarom investeert KKR in festivals?

KKR ziet festivals als een aantrekkelijke markt. Ze trekken veel bezoekers, zijn merken met een sterke reputatie, en bieden mogelijkheden om efficiënter te werken. Door meerdere festivals onder één paraplu te brengen, hoopt KKR kosten te besparen en opbrengsten te verhogen. Vanuit zakelijk oogpunt logisch. Maar voor festivalgangers speelt er meer dan alleen winst en verlies. Wat verandert er voor bezoekers?

Op korte termijn waarschijnlijk weinig. De meeste festivals houden hun programmering voorlopig zoals je gewend bent. Maar op langere termijn kunnen er dingen verschuiven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Meer commerciële samenwerkingen of zichtbare sponsoring
  • Minder ruimte voor experiment of opkomende artiesten
  • Hogere ticketprijzen
  • Minder onderscheid tussen festivals

Vooral festivals die ooit begonnen zijn vanuit creativiteit en sfeer kunnen veranderen als commerciële belangen zwaarder gaan wegen.

Wat is de kritiek?

De overname leidde ook tot discussie. KKR investeert in bedrijven die actief zijn in onder andere de wapenindustrie en in regio’s die onder internationaal toezicht liggen. Die investeringen stuiten op kritiek van artiesten en bezoekers. Ook in Nederland zijn er artiesten die aangeven niet te willen optreden op festivals die aan KKR verbonden zijn. Zoals bijvoorbeeld ‘Hang Youth‘.

Hoe reageren festivals zelf?

Verschillende festivals geven aan dat zij zelfstandig blijven opereren. Ze benadrukken dat KKR geen invloed heeft op hun dagelijkse keuzes.

  • DGTL gaf aan vast te houden aan hun duurzame en inclusieve koers.
  • Zwarte Cross liet weten geen inspraak te hebben gehad in de overname. Ze noemden KKR zelfs een “boze stiefmoeder”.

Die reacties maken duidelijk dat er zorgen zijn, ook binnen de festivalorganisaties zelf.

Wat kun jij doen als bezoeker?

Voorlopig kun je gewoon naar je favoriete festivals. Maar het is goed om te weten wat er speelt. Als bezoeker kun je bewust kiezen waar je heen gaat. Je steunt daarmee festivals die blijven investeren in een eigen sfeer en inhoud.

Festivals zijn meer dan alleen muziek en podia. Ze vormen een plek waar mensen samenkomen, nieuwe dingen meemaken en even loskomen van het dagelijks leven. Die waarde is lastig in geld uit te drukken, maar wel belangrijk om te beschermen.

Rectificatie 29-05: eerder benoemden we ook Best Kept Secret, Down The Rabbit Hole en Lowlands in dit artikel maar dit is onjuist. Deze festivals vallen namelijk onder organisatoren Friendly Fire (wat weer onder FK Scorpio valt) en LiveNation.

28 mei 2025

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter