Festivals weer mogelijk met slimme polsbandjes?
Dit artikel is verouderd. Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen over corona in 2022? Check onze nieuwe festival blog.
Het is een zware zomer voor de festivalliefhebber. Zoals bekend mogen er door het coronavirus geen festivals georganiseerd meer worden sinds maart. Organisatoren zijn met man en macht op zoek naar creatieve oplossingen om te kijken wat er wel kan en mag op het gebied van festivals. Een mogelijk nieuwe ontwikkeling: het slimme polsbandje. Zie het als een normaal festivalbandje maar dan gekoppeld aan gegevens.
Denken in oplossingen
Sinds er geen grote evenementen gehouden mogen worden zijn organisatoren druk bezig met alternatieve events. We hebben al van alles voorbij zien komen, van drive-in festivals tot terrassenfesivals en festivals op het water tot digitale evenementen. Er mag ondertussen steeds meer van de Nederlandse overheid. Sinds 1 juli zijn events tot 250 personen mogelijk. Er mogen zelfs meer personen bij elkaar komen, als er wordt voldaan aan een aantal veiligheidseisen.
Slimme polsbandje
Een doorbraak in het weer mogen organiseren van festivals kan het slimme polsbandje worden. Wat houdt dit bandje precies in? Tomorrowland introduceerde deze bracelet al enkele jaren geleden. Na het aanschaffen van een ticket krijg je het speciaal festivalbandje thuis opgestuurd. Hier zijn verschillende gegevens aan gekoppeld wat enkele voordelen oplevert. Je hoeft minder lang te wachten bij de ingang omdat direct duidelijk is of je een juist- of vals bandje hebt. Ook kan je verbinden met andere festivalbezoekers om bijvoorbeeld te zien waar iemand zich op het terrein bevindt of via kleurtjes te checken of iemand single of bezet is. Maar de belangrijkste functie van zo’n polsbandje tijdens deze corona pandemie is natuurlijk het tracken of iemand voor, tijdens of na het event het virus heeft opgelopen. En wie hier vervolgens bij in de buurt is geweest.
Privacy en kosten
Met het koppelen van al deze data aan je festivalbezoek lever je dus wel privacy in. Zolang deze gegevens goed beveiligd zijn en hier geen misbruik van gemaakt wordt lijkt dit echter geen probleem. Mochten de bandjes worden doorgevoerd dan heb je in ieder geval zelf de keuze om te gaan en er gebruik van te maken. Stel de overheid verplicht deze bandjes om een festival te bezoeken dan zal dit voor organisatoren ook extra kosten met zich meebrengen. Het ontwikkelen van deze manier van een festival bezoeken kost natuurlijk geld. En mocht je duizenden bandjes moeten afnemen als organisator dan zal dit niet goedkoop zijn. Hopelijk wordt dit niet doorberekend in de festivalticket prijs.
Het houden van anderhalve meter afstand, slimme festivalbandjes, mondkapjes, het meten van temperatuur. Allemaal mogelijke oplossingen om weer een groot festival te bezoeken. Vorige zomer zou dit nog ondenkbaar zijn, tegenwoordig helaas de harde realiteit. In ieder geval tot er een vaccin is. Wordt vervolgd…
7 juli 2020