Geld terug festival in verband met corona

Geld terug festival in verband met corona

Laatste update: 22-05

Krijg je het geld van een festivalticket terug in verband met het coronavirus? Dagelijks worden er nu meer en meer festivals gecanceld. Veel festivalgangers vragen zich nu af hoe het zit met het geld van een ticket. Krijgen ticketkopers een refund? Kun je nu nog bij twijfel je ticket verkopen? Lees hieronder de informatie die wij tot nu toe hebben kunnen vinden. Ben je op zoek naar informatie over een specifiek festival? Vind de festivalpagina via onze zoekbalk bovenaan en check daar de betreffende ticketpolicy.

Save your ticket

Veel organisaties hebben de festivaldata voor de volgende editie in 2021 al bekend gemaakt. Daardoor kunnen gekochte tickets voor het festival dit jaar doorgeschoven naar volgend jaar. Festivalorganisaties roepen bezoekers zoveel mogelijk op om je ticket te bewaren voor volgend jaar. Want wat zou er gebeuren als iedereen zijn ticketgeld terug zou vragen? Dan zouden er vele festivals omvallen en dat willen we ook niet. Geld terug vragen mag echter wel.

Krijg je het geld van een ticket terug?

Voor jou als festivalganger is het natuurlijk frustrerend om geen zekerheid te hebben. Maar tijdens het coronavirus wordt er van dag tot dag bekeken wat de beste aanpak is. Het is nu duidelijk dat geen festivals georganiseerd mogen worden tot 1 september. Het is ook nog onzeker of er na deze datum grootschalige evenementen door mogen gaan.

Inmiddels heeft de consumentenbond laten weten dat iedereen die een kaartje heeft gekocht bij een officieel verkooppunt van het desbetreffende evenement of festival recht heeft op een volledige refund (inclusief eventuele service- en administratiekosten). Is het festival verplaatst of geannuleerd? Dit is een essentiële vraag die belangrijk is voor de consument, het heeft namelijk te maken met hoe lang de refund op zich laat wachten. In het geval van een annulering mag het maximaal 3 maanden duren maar in het geval van een verplaatsing van het festival kan het tot wel een maand na de nieuwe datum in 2021 duren voordat jij je geld terug krijgt. De consumentenbond zegt hierover het volgende, ”Als een concert of festival wordt afgelast, dan heb je recht op teruggave van het volledige bedrag dat je betaald hebt voor de kaart(en), inclusief eventuele reserverings- en/of servicekosten. Ook als de organisator zich beroept op overmacht. Andere al gemaakte kosten, bijvoorbeeld voor een treinkaartje, krijg je niet van de evenementorganisator terug. Soms biedt de organisator van het concert een alternatief, zoals een andere datum waarop je kunt gaan. Let op: hier hoef je niét mee akkoord te gaan, de keuze is aan jou.” Daarnaast vertelde woordvoeder Gerard Spierenburg van de consumentenbond nog het volgende aan de NOS, “Het uitstellen lijkt nu bijna als trucje te worden gebruikt om consumenten niet terug te hoeven betalen. En dat is niet de bedoeling. Dat dat niet binnen twee weken lukt snappen we, maar het hoeft geen 13 maanden te duren.

Festivals na 1 september

Dan komt natuurlijk de vraag: zijn festivals die na 1 september plaatsvinden dan wel helemaal veilig? Dat kunnen wij jammer genoeg niet zeggen. Er is geen vast advies over of je nu je tickets moet proberen te verkopen of niet, die keuze ligt helemaal bij jou. We blijven natuurlijk hopen dat door de strenge maatregelen die nu zijn genomen omtrent het virus de toekomst wat zonniger zal worden voor alle festivals. Echter zal alleen de tijd het kunnen vertellen.

Op het moment gaan er mailtjes uit via organisatoren met informatie over terugbetaling van de tickets of eventueel uitstel van het festival. Krijg je deze niet binnen? Houd dan vooral ook onze website in de gaten voor updates en info over de situatie.

Voor festivalgangers die zich zorgen maken over ticketkosten van Defqon.1: Q-dance heeft al een statement naar buiten laten komen. Q-dance maakte duidelijk dat als Defqon.1 verplicht wordt om te cancellen, tickethouders hun geld terugkrijgen of een ticket krijgen voor de volgende editie.

Compleet gecancelde of verplaatste festivals

Per organisatie worden er andere beslissingen genomen. Masters of Hardcore (normaal in maart) is bijvoorbeeld verplaatst naar september. Iedereen die een ticket heeft gekocht heeft dus toegang tot de editie in september. Mensen die op de nieuwe datum echt niet kunnen kunnen de organisatie mailen voor een refund.

Een van de festivals die helemaal gecanceld is is 538 Koningsdag. Kopers krijgen gelukkig gewoon hun geld terug. Lees daar hier meer over. Al met al is het het slimste om dagelijks al het nieuws bij te houden, en vooral niet alle organisaties te spammen met berichten. Er wordt hard gewerkt aan oplossingen Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws en blijf vooral positief!

Tot nu toe geven de meeste festivals die zijn afgelast de ticketkosten van de kaarthouders terug!

Lees meer over het coronavirus met betrekking tot festivals:

19 maart 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter