Wanneer mogen festivals weer plaatsvinden?

Wanneer mogen festivals weer plaatsvinden?

Dit artikel is verouderd. Check onze nieuwe festival blog over corona voor de laatste ontwikkelingen.

De vraag die momenteel alle festival fans bezighoudt: wanneer mogen er weer festivals georganiseerd worden? Op deze pagina blijven we je op de hoogte houden van de laatste corona ontwikkelingen met betrekking tot evenementen en festivals. De branche probeert met creatieve ideeën van alles te organiseren maar is afhankelijk van het overheidsbeleid. Het is daarom nog niet zeker vanaf welke datum festivals weer mogen plaatsvinden, maar er zijn genoeg ontwikkelingen.

Laatste corona festival nieuws

10-03-2021: Alles over de CoronaCheck-app

De zomer komt in zicht, maar wanneer kunnen we eindelijk weer op een normale manier festivals bezoeken? Een eerste stap lijkt de CoronaCheck-app. Deze app zet een negatief testresultaat of vaccinatiebewijs om in een QR-code die je bij de ingang van een festival kunt laten zien.


09-03-2021: De voorbereiding van een testfestival: hoe werkt het?

In totaal mogen er 1.500 bezoekers aanwezig zijn bij deze Back to Live events (dance & pop) georganiseerd door Fieldlab Evenementen, die weer samenwerken met de overheid en evenementensector. Maar hoe hebben deze mensen toegang gekregen tot deze festivals, en moet je testen of in quarantaine? Allemaal vragen die voor de komende ‘echte’ festivals mogelijk ook interessant zijn.


09-03-2021: Is een vaccinatiebewijs nodig om weer naar festivals te gaan?

Het kabinet werkt momenteel aan een vaccinatiepaspoort waarmee bezoekers onder andere weer festivals zouden kunnen bezoeken. In dit paspoort zal te zien zijn dat je tegen COVID-19 gevaccineerd bent. Ook is het kabinet bezig met de CoronaCheck-app.


23-02-2021: Een festivalzomer in Frankrijk: 5000 bezoekers en zittend publiek

Wie deze zomer graag zo veel mogelijk festivals wilt bezoeken moet naar Frankrijk gaan! Minister van Cultuur Roselyne Bachelot heeft namelijk aangekondigd dat er aankomende zomer mogelijk festivals en culturele activiteiten te bezoeken zijn in Frankrijk.


17-02-2021: Hoe meld je je aan voor de eerste testfestivals?

De eerste zogeheten Fieldlab-festivals en testevenementen staan op de kalender! Dansen, zingen en niet te hoeven letten op de 1,5 meter afstand. Het kan binnenkort weer. MOJO en ID&T zijn op dit moment twee testfestivals en meerdere testevenementen aan het voorbereiden en jij kan erbij zijn.


15-02-2021: Eerste proeffestivals op 13 en 14 maart bij Walibi

Steeds meer mensen worden gevaccineerd, de eerste ticketsales zijn al begonnen en nu staan ook de eerste proeffestivals op het programma! Goed nieuws dus voor alle festivalfans! Zaterdag 13 en zondag 14 maart staan de eerste test festivals op het programma op het terrein van Walibi Holland, waar normaal Lowlands & Defqon.1 Festival georganiseerd worden.


21-01-2021: Overheid komt met garantiefonds van 300 miljoen euro
Er gloort licht aan de horizon! Het kabinet heeft namelijk een garantiefonds opgezet voor de evenementenbranche. Festivalorganisaties kunnen hierdoor, vanaf 1 juli, festivals gaan plannen. Lees meer informatie over het garantiefonds voor festivals in ons speciale artikel.


15-01-2021: België hakt in maart knoop door
Vele festivalorganisaties verkeren nog in onzekerheid. Gaan festivals in 2021 door, wanneer kan er met de voorbereiding worden gestart, en staat de overheid mogelijk garant voor deze kosten? In Nederland is hier nog geen besluit over genomen. In België willen ze midden maart duidelijkheid verschaffen. Zo weten niet alleen organisaties maar ook festivalbezoekers waar ze aan toe zijn.


12-01-2021: Lockdown verlengd, testevenementen gaan niet door
De lockdown, die t/m 19 januari liep, is met drie weken verlengd tot 9 februari. Testevenementen die vanaf 22 januari op het programma stonden gaan voorlopig dus niet door. Deze events worden georganiseerd door Fieldlab Evenementen om te kijken wat er allemaal mogelijk is.


11-01-2021: “Naald erin en knallen!”
Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals, vindt dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan Israël als het om de vaccinatiestrategie gaat. “Gewoon naald erin en knallen. De hele dag en nacht door. Hoe eerder we deze periode achter ons kunnen laten, hoe beter. Ik hoor nu dat gezonde, jonge mensen zoals ik pas in september aan de beurt zijn. Dat duurt echt veel te lang.” Lees het hele stuk van Schans op Het Parool.

Agenda Testevenementen

Wanneer mogen we eindelijk weer festivallen? Moet eerst iedereen gevaccineerd zijn, krijg je dan een speciaal bewijs, wordt er gewerkt met sneltesten, vragen vragen vragen. De komende periode wordt er in ieder geval al wel getest. Check onderstaande lijst voor de komende testevenementen:

  • Onder voorbehoud: 22-01-2021 Almere City – FC Dordrecht – 1.500 supporters (groepen 200, 600 en 700 fans)
  • Onder voorbehoud: 29-01-2021 NEC – Jong FC Utrecht

Meer nieuws

11 januari 2021

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter